Als je bang bent om door de mand te vallen
/Bijgewerkt juli 2022
‘Kunnen we een evaluatiegesprek plannen?’
2013. Ik las het in de mail en dacht: nu komt het. Ik ben erbij. Edwin heeft ontdekt dat hij een kat in de zak kocht en nu zegt hij onze samenwerking op.
Er was geen enkele aanleiding voor me om dit te denken. Toch was dit het eerste wat in mijn hoofd opkwam. De rest van de dag voelde ik me alsof ik 10 espresso’s gedronken had.
En compleet voor niks. Het enige wat op Edwins agenda bleek te staan, was hoe we het beste konden voortbouwen op wat we tot nu toe hadden gezaaid.
Ik ben niet de enige. Uit gesprekken met mijn klanten maak ik op, dat veel ervaren ondernemers die irrationele angst hebben, op een dag door de mand te vallen.
Hoe kom je van dat gevoel af?
Het is net als met wachten tot Sywert zijn 9 miljoen euro terugstort: het lukt je niet met het enkel aan de kaak stellen van je bedriegerssyndroom. Je gaat een heel proces door.
Dat kost even tijd. (Heb je hulp nodig? Vreneli Stadelmaier kan je op weg helpen. Ze geeft je 7 suggesties om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen in haar boek F*ck die onzekerheid.)
Ondertussen heb ik wel een tip voor je: maak een checklist.
Hoe kan dat me nou helpen?
Een chirurg gebruikt er één bij je openhartoperatie, zodat ze niet halverwege ontdekt dat de hartlongmachine het niet doet. De piloot loopt er één langs voor hij je naar Zweden vliegt, zodat hij weet dat er genoeg brandstof in de tank zit.
En jij kunt er een gebruiken zodat je vóór je training begint al weet, dat de beamer in lokaal 3A het doet.
Dat zorgt voor rust. De spannendste taak blijft over: het opereren, het vliegen of jouw werk. Daar kunnen de chirurg, de piloot en jij zich nu voor de volle 100% op concentreren.
Ja, maar de spannendste taak blijft dus over
Klopt. En al heb je er een training of opleiding in gevolgd, en jaren aan ervaring, dan nog kun je je onzeker voelen. Geeft niks, dat hebben we allemaal.
Het enige wat je kunt doen, is blijven werken aan je ontwikkeling. Om vertrouwen op te bouwen in je eigen vaardigheden, kun je per ervaring achteraf evalueren. Wat ging goed? Wat kan beter? Ook daar kan je een simpele checklist van maken.
Je kunt dat zelfs samen met je klant doen, zoals Edwin laat zien.
Oké. En hoe maak ik die checklist dan?
Je werk bestaat uit verschillende diensten. Als tekstschrijver lever je bijvoorbeeld de dienst bloggen naast de diensten redactie en websiteteksten.
Schrijf voor je checklist élke handeling op, die je uitvoert voor, tijdens en na je dienst. Zo vergeet je geen stappen meer.
Dat ziet er voor bloggen bijvoorbeeld zó uit
Doel, tone of voice en onderwerpen van de blogs afstemmen met klant
Gemaakte afspraken op de mail zetten voor akkoord klant
Informatie verzamelen voor blog nummer 1
Conceptversie blog nummer 1 schrijven
Conceptversie ter goedkeuring voorleggen aan klant
Conceptversie aanpassen tot definitieve versie
Blog nummer 1 uploaden op de website van de klant
Stap 3 t/m 7 herhalen voor het volgende blog
Je ‘ik doe maar wat’-gevoel verdwijnt ermee
Eén aspect van imposter syndrome, is dat je goede resultaten afdoet als puur geluk. Je lijst helpt je zien, dat je er zelf aan meegewerkt hebt. Immers, je hebt nu zwart-op-wit staan welke route je per dienst bewandelt.
Dat geeft je houvast. Er valt niks te ontmaskeren: je hebt je klant verder geholpen met wat op dit moment in je vermogen lag.
En heb je een gesprek met een nieuwe klant? Je lijst geeft je een beter idee wat je van hem nodig hebt, en dat kun je hem ook uitleggen.
Begin er gelijk mee
Pak een dienst, maak een lijst, en laat zo het vertrouwen in jezelf groeien.
Meer lezen?
👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.