Voor hetzelfde geld lees je even dit blog
/Hoe zie jij geld? Mag jij van jezelf
net genoeg,
modaal, of
flink
verdienen?
En wat 'mogen' anderen van jou verdienen? Verandert je beeld van iemand als je weet dat diegene
net genoeg,
modaal, of
flink
verdient?
Vind je iemand succesvol als iemand flink verdient?
Wat als iemand modaal verdient, maar wel altijd tijd heeft voor familie en vrienden, en dagen op het strand doorbrengen?
Wat als iemand net genoeg verdient, maar ook nog nooit van haar leven een dag rood heeft gestaan?
Wat als je erachter komt dat iemand bakken met geld verdient, maar dat geld nog harder uitgeeft dan het binnenkomt?
En nog een laatste vraag: verandert je beeld van iemand als je weet dat diegene
veel doneert / in goede doelen investeert?
alle verdiensten voor zichzelf houdt?
Ik heb deze vragen ook voor mezelf beantwoord en ik moet zeggen: ik heb hier nog wel wat oordelen liggen! Wie ze hebben wil, mag ze komen ophalen ...
Ik ben heel benieuwd wat deze vragen met jou doen. Mail het me.
De antwoorden op deze vragen kunnen doorwerken in hoe het met je gaat als ondernemer. Om een voorbeeld uit de praktijk te geven:
Ik kom ondernemers tegen die alles duur vinden. Workshops, programma's, ontwerp van hun huisstijl of website, redactie, coaching, boekhouding, enzovoorts. Ik krijg ook vaak de vraag of ik nog 'een goedkope ... (vul een beroep in)' ken.
Deze ondernemers verwachten tegelijkertijd wel dat anderen met liefde hun tarief betalen, verwachten wel dat anderen de waarde zien van hun werk.
Daar zit ... een spanningsveld. Voel je 'm?
Als jij een ondernemer bent die geld verdienen een uitmuntend idee vindt, dat ook zonder moeite in de praktijk brengt, en die volledig ondersteunt/snapt dat andere mensen ook geld willen verdienen, ook als ze mikken op een stuk lager of hoger bedrag dan jij: top.
Als je bij de vragen over geld merkte dat je allerlei aan- en kanttekeningen hebt bij je eigen gedachten over geld, of bij de gedachte aan andere mensen die een stuk minder of meer (willen) verdienen dan jij, doe dan eens de volgende proef.
Voor beginners:
Betaal voortaan al je rekeningen met liefde en met de snelheid van het licht.
Met liefde, dus bewust iets denken in de trant van: “Ik gun jou dit.” Of, als je dat niet lukt, want de levering was drie dagen te laat, reacties op mails van jouw kant bleven uit en het resultaat was niet helemaal wat je wou: “Dank voor deze ervaring dan maar.”
Met de snelheid van het licht, dus meteen nadat je van de ander de factuur ontving. Als het kan, dus als je daardoor niet rood komt te staan/schulden maakt. Ja, doe het ook als je zelf nare ervaringen hebt met het laten betalen van jouw eigen facturen, dankzij vervelende uitvindingen van grote organisaties zoals “de betaalrun”.
Voor gevorderden:
Huur je wel eens een mede-zelfstandig ondernemer in? Ik vind je nu al geweldig. Maar – komt ie – verbaas dan eens jezelf en de ander en gooi wat boven op zijn prijs of tarief. Omdat je zo blij bent met die ander. (Dat hoop ik toch! Anders gaan we daar in een volgend blog eens naar kijken, of dat anders kan.)
Of, als dit budgettair écht écht écht niet uit kan, stuur eens een bos bloemen. Of een boek. Of desnoods een pak gelukskoekjes (geen geld, mooi gebaar).
Een van mijn favoriete citaten is: Zonder actie is elke gedachte briljant.
Je kunt je voornemen vanaf nu milder te denken over geld in het algemeen, en je eigen geld of dat van iemand anders in het bijzonder, maar dat zet weinig zoden aan de dijk.
Ga je echter actief iets anders doen dan je tot nu toe gewend was: grote kans dat er ook in je denken iets verandert.