15 films en series over het ondernemerschap

Foto met variatie op Pulp Fiction bij het blog ‘15 films en series over het ondernemerschap’ van ZinVol (Nuchtere ondernemerscoaching).

Bijgewerkt juli 2022

Ooit deed ik de opleiding International Business and Languages.

Ik kan je geen enkele naam noemen van een leraar. Niet omdat ik een slecht geheugen heb, of omdat de leraar het niet goed deed. Maar omdat het geen opleiding was, die ik met plezier en geestdrift gevolgd heb.

Ik heb mijn diploma puur op discipline gehaald.

Ik kan je wel de namen noemen van de vele acteurs die ik, jaren vóór mijn opleiding, op zaterdagmiddag zag. In mijn jeugd had ik dan vaak het rijk alleen in huis. Fris gedoucht zette ik de tv aan en keek een film. Vanaf de bank reisde ik de hele wereld over – en ver daarbuiten. Ik bezocht zelfs werelden die niet bestonden.

Het maakte indruk op me. Genoeg om nu nog van veel films te weten wie erin meespeelde. En waar de film over ging.

Nu heb ik totaal geen spijt van mijn opleiding. Het paste duidelijk niet bij me en de timing was verkeerd. Maar dat vind ik niet erg meer. Gemaakte keuzes als deze zie ik als de superkrachten die Marvel-helden hebben. Je bent er in het begin niet per se blij mee, maar het vormt je tot wie je bent. En later ontdek je hoe je ermee werken kunt.

Het heeft er wel voor gezorgd, dat ik studeren associeer met moeten. Dat gevoel duikt op wanneer ik bijvoorbeeld een podcast luister over ondernemen. En dat terwijl ik enorm veel hou van mijn werk.

Maar films! Speelfilms over ondernemen! Die voelen als zaterdagmiddagen waarbij ik vanaf de bank fris gedoucht de hele wereld over reis.

Er was eens een ondernemer en die maakte een hoop drama mee, vré-se-lijk, maar uiteindelijk leerde hij mooie lessen en kwam het helemaal goed.

Daarom tip ik je films en series, waarin ondernemen op je eigen manier een grote rol speelt

Waarbij kleine ondernemers en hun missie en vooruitgang centraal staan.

Voor als je net als ik ook erg van ondernemen houdt. Of van films. Of allebei.


Big night - tragikomedie: Campbell Scott en Stanley Tucci (1996)

Twee Italiaanse restaurants in Amerika. De een serveert de heerlijkste risotto en prachtigste timpano die je kunt bedenken. Maar de klanten blijven weg.

De ander serveert alles, zolang het maar spaghetti met gehaktballen is. Dit restaurant is een groot succes.

In een poging klanten te trekken, besluit het eerste restaurant een ‘big night’ te organiseren, maar die verloopt anders dan ze hoopten.
Big night.


Black Mirror - satirische Britse tv-serie (sinds 2011)

Een aantal afleveringen vond ik briljant. Je moet er wel tegen kunnen: huidige trends, tools of apps worden zo geëxtrapoleerd dat ze een vaak gitzwart toekomstbeeld tonen.

De maker van de serie omschrijft deze als 'een zoektocht naar de bijwerkingen van de "drug" technologie'. Iedere aflevering staat op zichzelf en zet je aan het denken over sommige ontwikkelingen.

Ik zie een serie als deze als een manier om op de hoogte te zijn van wat er speelt of leeft in de samenleving - iets waar je als zzp'er een hoop inspiratie uit kunt putten. Maarre ... use your force for good, not for evil dan hè.
Black mirror.


Chef - komisch drama: Jon Favreau (2014)

Lieve, kleine film. Plus er wordt in gekookt, ik ben dol op films waarin gekookt wordt. Als Carl zijn baan als restaurantchef kwijtraakt, slaat hij een nieuwe weg in en begint een food truck. Zijn zoon van twaalf zet Twitter in en tweet steeds de locatie van de rondreizende truck, met rijen dik klanten tot gevolg.

De film gaat over vader en zoon die nader tot elkaar komen uiteraard, maar en passant zie je ook mooi in beeld wat je als zelfstandig ondernemer aan social media kunt hebben.
Chef.


Chocolat - sprookje: Lasse Hallström (2000)

In de winkel van Vianne (Juliette Binoche) en haar dochter is er voor iedere klant een bonbon die precies bij die persoon past. Sterker nog, die de klant helpt iets in zijn of haar leven aan te pakken.

Over maatwerk en ‘je inleven in de klant’ gesproken. Prachtige film, grote sterrencast.
Chocolat.


Fawlty Towers - komische Britse tv-serie (1975)

Hoe ga je om met je klanten? Arrogante hoteleigenaar Basil Fawlty (John Cleese) doet even voor hoe het niet moet. Feitje: het personage van Cleese werd gebaseerd op een werkelijk bestaande hoteleigenaar.
Fawlty towers.


Gilmore Girls – komische Amerikaanse tv-serie: Amy Sherman-Palladino (2000)

Gilmore girls is een prachtige hartverwarmende serie over een moeder en dochter die allebei sneller praten dan rappers kunnen rappen.

De serie zit vól met kleine ondernemers. Je hebt Luke’s voor je koffie en burgers, er is de muziekwinkel, je hebt de dansschool van miss Patty, opa Gilmore verkoopt verzekeringen volgens de spelregels van de ‘oude’ zakenwereld (Golf! Een secretaresse die je telefoon beantwoordt!) en last but not least: Lorelai Gilmore begint een hotel met haar beste vriendin.

Voor je dát doet, is het goed om te weten wie waarin goed is en wat de rolverdeling wordt.
Gilmore Girls.


Girlboss – komische tv-serie: Kay Cannon (2017)

Een jonge, totaal berooide vrouw ontdekt min of meer per ongeluk hoe ze met haar neus voor goede vintage-kleding een bedrijf kan opbouwen via verkoop van haar vondsten op eBay.

Ik vond de hoofdpersoon vindingrijk, maar niet sympathiek. Losjes gebaseerd op het leven van Sophia Amoruso, oprichter van Nasty Gal. Girlboss.


Jerry Maguire - drama: Cameron Crowe (1996)

Jerry Maguire (Tom Cruise) is een agent voor sporters, een beroepsnetwerker dus. Hij begint voor zichzelf omdat hij er andere waarden dan zijn werkgever – nee, dan de hele branche - op na houdt. Moeilijke tijden breken aan, maar hij blijft geloven in zijn werkwijze – en trekt er ook de klant (en werknemer) mee aan die hier achter staat.
Jerry Maguire.


Nashville - dramaserie: Callie Khouri (2012)

Goede Tijden, Slechte Tijden, maar dan in de countryhoofdstad van de wereld. Je hebt nog nooit zoveel gitaar spelende mensen in één serie gezien. Allemaal muzikanten die zich al seks, drugs en rock-n-rollend door het freelancersbestaan worstelen. Ze schrijven bijvoorbeeld in opdracht nummers voor elkaar. Ze kunnen ervan leven, zónder bijbaan! Amazing!

Dat vond ik ook zo knap van Carry uit Sex and the city, die kon als journalist in New York leven van wel één column tikken per maand.
Nashville.


Rent a Friend - Nederlandse komedie: Eddy Terstall (2000)

Kunstenaar Alfred doet lekker zijn ding en schildert - supergefocust - alleen maar Mexicaanse hoeden. Zijn vriendin vindt dat hij meer als een ondernemer moet denken. Alfred bewijst dat ie dat prima kan en bedenkt een concept dat binnen korte tijd grote populariteit geniet. Hij kan het als zzp’er al snel niet meer bijbenen en moet een manager aantrekken voor zijn eigen onderneming.

De hele film is eigenlijk een soort praktische uitwerking van NIMA-A (een bekende marketingopleiding). Vond ik grappig.
Rent a friend.


Sa som i himmelen (As it is in heaven) - drama: Kay Pollak (2004)

Er kan een dag komen, dat je niet meer weet waarom je doet wat je doet, als zelfstandige. Waarom je ook weer zoveel van je vak hield, ooit.

Dan moet je deze film even kijken. Over een Zweedse dirigent die zichzelf en zijn liefde voor zijn vak terugvindt op de plek waar hij dit het minst verwachtte.
Sa som i himmelen.


Self Made: Inspired by the life of madam C.J. Walker – drama: DeMane Davis/Kasi Lemmons (2020)

Miniserie op Netflix met Octavia Davis. Een biografie over een van de eerste zwarte vrouwen in de Verenigde Staten die als ondernemer miljonair werd. Een fijn voorbeeld ook, van hoe je met je product of dienst niet alleen je eigen geld/onafhankelijkheid kunt verdienen, maar ook echt iets kunt bijdragen aan het leven van je klant, of zelfs hun positie in de maatschappij.

Het scenario en de dialogen zijn van dik hout zaagt men planken, maar verhalen als deze zijn belangrijk om te vertellen dus beter een wat gemankeerde versie dan helemaal geen.
Self Made.


The best exotic Marigold hotel – komedie: John Madden (2011)

Wat doe je als je startende ondernemer, als je eigenlijk nog geen geld hebt om je bedrijf – een oud hotel - echt goed neer te zetten? Sonny Kapoor (Dev Patel) lokt zijn gasten, een groep oudere Britten, naar India met hier en daar een klein leugentje, maar werkt vervolgens keihard om het ze allemaal naar de zin te maken.
The best exotic Marigold hotel.


The Martian - drama/komedie: Ridley Scott (2015)

Oké, hoofdpersoon Mark Watney is geen ondernemer, maar astronaut. Als hij alleen wordt achtergelaten op Mars, geeft hij echter wel blijk van een zeer ondernemende geest. Hij bedenkt voor ieder probleem een oplossing. Daar heeft hij dan ook zeeën van tijd voor, dus tip 1: doe vaker een hut-op-de-hei-sessie met jezelf.

Wat je ook heel goed ziet in de film is dat beperkingen je juist innovatief kunnen maken. Verder is het plot, zeker de finale ervan, uitermate ongeloofwaardig, maar daarom houden we ook zo van film natuurlijk.
The Martian.


Wall Street - klassieker, drama: Oliver Stone (1987)

Moet je naar een beursnotering streven? Of anders gezegd: is groei alleen uit te drukken in winst, in cijfers? Onze regering lijkt er zo over te denken, die ziet het liefst elke zzp’er uitgroeien tot multinational. Maar is het wel zo goed voor de economie en de welvaart, als alleen aandeelhouders het voor het zeggen hebben?

Oude film, actueel thema.

Wall Street.

Nooit meer tips missen? Ontvang mijn nieuwsbrief.