Domme zzp'ers
/Hij hoeft niet eens iets te zeggen: ik zie het al aan zijn hele lichaamshouding.
Het is 2000. Ik begin voor mezelf en zoek een accountant voor mijn verplichte jaarrekening en belastingaangifte.
De eerste accountant die ik bezoek, wil me duidelijk niet als klant in zijn portfolio. In die tijd worden vrouwen die voor zichzelf beginnen nog gezien als bijklussende huisvrouwen in plaats van volwaardige ondernemers. Ik hoor de accountant denken: ‘Ik zit hier mijn tijd te verdoen met zo’n meisje dat een beetje gaat lopen hobbyen.’
Ik kies een andere accountant uit.
Een paar jaar later wil ik graag mijn pensioen goed regelen
Ik lees in een tijdschrift over een adviseur die gespecialiseerd is in pensioenen voor vrouwelijke ondernemers. Klinkt goed! Ik huur haar in en leg haar mijn wensen voor.
Graag zou ik een deel van mijn pensioen opbouwen via beleggingen. Hoe kan ik dat het beste doen?
Vervolgens brengt deze onafhankelijke pensioenadviseur advies uit: ze beveelt een lijfrentepolis aan van bedrijf X. Hm … niet waar ik om gevraagd heb. Ik wijs haar op mijn aangegeven wens … wordt ze boos! Ze vindt dat ik niet moet zeuren: zij weet precies hoe het zit. Dit is de beste pensioenoplossing. Niks beleggingen, punt. Dat is dan 200 euro voor het advies.
Deze adviseur heb ik weer snel uit mijn adresboek geschrapt.
Ik kan er met mijn hoofd niet bij
Wat een rare manieren vertonen deze adviseurs, om met mij als klant en mijn klantenwensen om te gaan. Welke zzp’er wil er graag klant worden bij een adviseur die vindt dat je maar wat aan het aankloten bent?
In de discussie over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (aov) bespeur ik die teneur ook
Het is waar dat veel zzp’ers niet verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid … bij een reguliere verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat ze zich hebben aangesloten bij een Broodfonds. Of bij een oplossing als SharePeople. Of omdat ze zelf een pot geld achter de hand hebben. Of … omdat geen verzekeraar hen wil verzekeren tenzij tegen exorbitant hoge bedragen, doordat ze ooit eens een bepaalde ziekte of ongeval hebben gehad.
Dus kwam er rond 2009 een landelijke campagne om de zzp’er erop te wijzen zich te verzekeren
Als je echter niet direct kiest voor het aov luxepakket met alles d’r op en d’r aan, voor ettelijke honderden euro’s per maand, dan ben je volgens veel ondernemersexperts maar een domme zzp’er. Zo dist een adviseur van het niet meer bestaande expertlog.nl de ‘opgeleukte ongevallenpolis’ van FNV Zelfstandigen, die je voor een paar tientjes per maand kan afsluiten.
Hoezo? Ook niet alle mensen gaan voor hun vakantie in een viersterrenhotel zitten, dat hen van alle gemakken voorziet. Sommige mensen gaan liever kamperen. Wat is daar mis mee?
Sterker nog, spring in het gat in de markt zou ik zeggen
In plaats van de zzp’er die vraagt om een budgetversie te schofferen, kun je ook denken: binnenhalen die hap. Die zzp’er beseft heus wel, dat zijn uitgeklede versie niet beschermt tegen dezelfde dingen als de luxe versie. Maar een pietsie beschermd, is beter dan helemaal niet beschermd.
En in een latere fase in zijn leven, zal menig zzp’er denken: nu ik een hogere omzet behaal, of nu ik een paar keer ben geconfronteerd met zieken of doden in mijn omgeving, ben ik toe aan de luxe versie.
En bij wie gaat de zzp’er die afsluiten?
Bij de adviseur, die hem ook toen hij nog wilde kamperen heeft behandeld als een serieuze klant. Even belangrijk als zijn klanten die kozen voor het viersterrenhotel.
Ik werkte dit blog bij op 4 juli 2022. Ik plaatste het in januari 2009.
Nooit meer tips missen? Ontvang mijn nieuwsbrief.