Hoe gebruik je een call to action?

Foto van poes Tokio bij het blog ‘Hoe gebruik je een call to action’ van ZinVol (Nuchtere ondernemerscoaching.) Foto gemaakt door: ZinVol.

'Kom je buiten spelen?'

Dat vroegen we vroeger aan elkaar. Dan deden we buskruit en stoeprand, we vormden geheime clubs en bij vijf graden onder nul gingen we schaatsen op een dichtgevroren vijver. 

Je zou kunnen zeggen dat 'kom je buiten spelen?' een van onze eerste calls to action was. Een die meestal werkte ook.

Een call to action, in goed Nederlands: oproep tot actie, is een zin die je gebruikt in je marketingcommunicatie. Je spoort er je klanten/ leden/ donoren/ sponsoren/ enzovoorts mee aan iets te doen.

Voorbeelden:

  • Onderteken de petitie

  • Abonneer je op de nieuwsbrief

  • Download je e-book.

... en natuurlijk:

  • Bestel nu!

Zo'n oproep is hartstikke handig

Je krijgt er eerder klanten door. Dus je zelfstandigenbestaan kan er door groeien. Sneller, dan wanneer je deze oproep tot actie niet doet.

Dat zit zo. Zelfs als je denkt: Het is toch wel reuze duidelijk wat de bedoeling is, zul je meer bereiken als je mensen expliciet vertelt wat je van ze hoopt.

Een voorbeeld. Sociaal psycholoog Ellen Langer (Harvard Universiteit) deed in 1977 een boeiend onderzoek. Aan de mensen die voor een kopieermachine van de universiteit stonden te wachten om kopieën te maken, vroeg ze of ze vóór mocht gaan. Ze testte verschillende redenen uit.

Eén reden die ze gaf, was simpelweg tegen de wachtenden zeggen: ‘Pardon, mag ik even voorgaan, want ik wil een paar kopietjes maken.’ De rest natuurlijk óók, anders stonden ze niet in de rij, maar het gekke was:

93% van de mensen liet Ellen voorgaan

Maf hè.

Dus ja: mensen kunnen vast zelf bedenken wat ze op je website of met je bericht moeten doen. En tegelijkertijd: een oproep tot actie zet mensen aan tot actie.

Dat geldt zelfs als (jij denkt dat) de hele pagina al duidelijk een aanbod aan de bezoeker doet. Wat ik nog geregeld tegenkom, zijn webpagina’s van zelfstandig ondernemers die daarop wél een dienst of product uitleggen … maar deze pagina niet afsluiten met een oproep tot actie. Bijvoorbeeld met een dikke, vette button waar je op kunt klikken. Laat je potentiële klanten weten dat - en hoe - ze deze dienst of dit product bij jou kunnen bestellen.

Maar.

Het maakt wel uit wanneer je waar welke oproep doet

Zo is het voor dienstverleners niet handig om losse berichten op sociale media veel te gebruiken voor het onomwonden verkopen van je diensten. Voordat mensen namelijk iets komen halen bij jou als dienstverlener …

  • Willen ze je eerst leren kennen (know)

  • Moeten ze je de opdracht gunnen, je aardig (genoeg) vinden (like)

  • En moeten ze je vertrouwen (trust)

Pas erná komen mensen iets bij je halen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld (web)winkeliers: daar speelt know, like, trust een minder grote rol. Als ik een nieuw vloerkleed nodig heb, zijn de kleur en de stof belangrijk voor me. Als ik coaching wil, is het juist belangrijk voor me dat ik me een beeld vorm van de mens die de coaching geeft.

Sociale media zijn als verjaardagsfeestjes. Daar zit je er ook niet op te wachten dat een van de nieuwe gasten zich tot je wendt, alleen om je iets te verkopen. Je zou echt raar staan te kijken als dat gebeurde. Sociale media zijn typisch een plek om uit te wisselen. Vergeet dus niet met je fans en volgers berichten te delen waardoor ze jou beter kunnen leren kennen als persoon, en waar ze (als het goed is) zelf ook wat aan hebben.

Wel even doen: checken of je op je website al oproepen tot actie hebt staan

Je website is je showroom, je winkel. Wie daar binnenstapt, gaat er vanuit dat je laat zien wat je allemaal te bieden hebt. Maar ook, dat je je bezoekers vooral nooit laat zoeken, maar meteen vertelt wat per pagina de bedoeling is, dat de bezoeker gaat doen. Te beginnen met jouw homepage.

Is daarop duidelijk een oproep te vinden van wat je hoopt dat bezoekers zullen doen?

Bijvoorbeeld:

  • Een gratis checklist downloaden die je voor mensen gemaakt hebt

  • Je inschrijven voor je nieuwsbrief

  • Een afspraak bij jou boeken

Enzovoorts.

Nog een laatste tip

Houd het aantal oproepen tot actie beperkt.

Als een bezoeker 10 dikke, vette buttons op één webpagina ziet, weet je bezoeker nog steeds niet wat jij nou wil dat hij doet. Hij gaat twijfelen of deze website hem wel gaat helpen een antwoord op zijn vraag te vinden en surft door naar de website van een van je collega’s.

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.