Je hebt pas een focus als je die durft te noemen

Foto bij het blog ‘Je hebt pas een focus als je die durft te noemen’ van ZinVol - nuchtere ondernemerscoaching. Foto gemaakt door: ZinVol.

Bijgewerkt mei 2023

Focus.

Wat is het en waarom is het gunstig als je er één hebt in je zelfstandigenbestaan?

Een focus heb je als je ervoor kiest je te richten op:

  1. een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld een beroepsgroep

  2. een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld wanneer je schrijft over dementie

  3. hulp bij een specifiek probleem, bijvoorbeeld vermiste mensen opsporen

Je focus wordt nog scherper als je bijvoorbeeld én een specifieke doelgroep hebt én hen helpt een specifiek probleem oplossen. Maar die combinatie is niet noodzakelijk, dus staar je er niet op blind. Het is al fantastisch als je één van de drie kunt benoemen.

Waarom is het gunstig als je er één hebt?

1. Een focus is handig als je gevonden wilt worden

Tik ‘coach’ of ‘tekstschrijver’ in Google en je vindt duizenden suggesties. Dat worden er minder als je er een doelgroep, een onderwerp of een probleem aan toevoegt.

Als traumatherapeut ben ik er speciaal voor mensen die een auto-ongeluk hebben gehad.

Met die focus kwam iemand uit mijn netwerk eens naar me toe. Die had ze bedacht naar aanleiding van mijn blog Is het nodig je te specialiseren als ondernemer? 

Met ‘therapeut’ beland je op pagina 204 in de zoekresultaten van Google, maar met ‘therapeut’ plus ‘auto-ongeluk’ kom je - nog steeds - een stuk hoger.

 

2. Een focus kunnen mensen onthouden en doorvertellen

Neem nou Buffy the vampire slayer, mijn favoriete tv-serie aller tijden. In de praktijk maait Buffy ook demonen om. Vecht ze tegen goden en reuzeninsecten. En redt ze de wereld van kwaadwillende nerds en apocalypsen en meer. Maar als ze

Buffy the vampire, demon, god and giant bugs slayer who also saves the World from evil nerds and apocalypses

had geheten om vooral geen klanten mis te lopen, dan had je eenmaal thuis van de netwerkborrel gewoon niet meer geheel en al kunnen herhalen wat het nou is wat ze doet.

 

3. Een focus scheelt zeeën van tijd en energie

Om klanten of klussen aan te trekken:

  • Waar moet je blog of nieuwsbrief over gaan?

  • Bij welk netwerk sluit je je aan?

  • Naar welke lezing of welk congres ga je?

  • In welke bladen of op welke websites zou je graag verschijnen met je verhaal?

Als je een focus hebt, kun je hierin keuzes maken. Dan hoef je alleen naar de voor jou leukste of interessantste plekken. Met de rest mag je dan gewoon stoppen. Hoera!

 

4. Een focus geeft je ideeën

Ik ken journalisten die zelf geen artikelonderwerp bedenken. Zij vinden het fijner te wachten tot een redactie hen wat voorstelt. Onderwerpen bedenken is lastig tot je een focus hebt. Dan weet je zoveel van een onderwerp, dan komen artikelideeën vanzelf in je op.

Hetzelfde geldt voor coaches en trainers: als je weet wie je wilt helpen met welk probleem of onderwerp, weet je ook waar je webinars, workshops, challenges of trainingen over moeten gaan.

 

5. Een focus geeft jou en je klant een beter beeld van je waarde

De nadruk komt met een focus meer te liggen op wat je doet en wat dat de klant oplevert in plaats van op wat je kost. Omdat je veel kennis hebt van een bepaald onderwerp of probleem kun je met meer zelfvertrouwen aan klanten uitleggen wat ze aan jou en je werk hebben.

Uitgebreidere uitleg daarover vind je in Je prijs is niet interessant.

MAAR … Je hébt pas een focus als je die ook durft te noemen. En daar gaat het vaak mis

 

1. Een focus is handig als je gevonden wilt worden

… maar dat werkt alleen als jouw doelgroep, onderwerp of probleem ook op de homepage van je website staat. Of in je folder. Of op je visitekaart. Of in je e-mailhandtekening.  Letterlijk! Dus in het gebruikte voorbeeld: ‘traumatherapeut’ en ‘auto-ongeluk’ moeten terugkomen in de tekst.

 

2. Een focus kunnen mensen onthouden en doorvertellen

… mits je je er niet toe laat verleiden je focus na je pitch af te zwakken. Stel dat je je richt op hoogopgeleide 45-plus vrouwen. Heb dan geen haast eraan toe te voegen dat je ook openstaat voor jonge vrouwen en ook wel voor mannen of voor wie zich anders identificeert, nou ja, dus eigenlijk zeg maar alle mensen.

Mensen van buiten je doelgroep komen heus wel op je af. Maar alleen als je vanaf het begin een sterk beeld neerzet van wie je bent en wat je doet, heb je daar ook echt leuke klanten aan. Anders verschuift hun aandacht van je waarde (specialist) naar wat je kost (generalist) en trek je klanten aan die voor een dubbeltje op de eerste rang willen.

 

3. Een focus scheelt zeeën van tijd en energie

Durf je een focus te noemen, dan durf je nee te zeggen. Nee tegen alles wat niet bijdraagt aan de kant die jij op wilt.

Je kunt bijvoorbeeld afscheid nemen van een (online) netwerk waar je toch al je twijfels over had, als die niet past bij je focus.

 

4. Een focus geeft je ideeën

Andere mensen hebben ook regelmatig leuke ideeën. Die vragen dan of je met hen wilt samenwerken. Of klanten vragen je voor klussen die je eigenlijk had willen afstoten.

In aansluiting op punt 3: je kunt hierin meegaan, maar hoe meer of hoe vaker je dat doet, hoe minder tijd er overblijft voor je eigen ideeën en plannen.

 

5. Een focus geeft jou en je klant een beter beeld van je waarde

Dat moet je dan wel kunnen staven. Het helpt je geloofwaardigheid enorm als je kunt aantonen dat je kennis van of ervaring hebt met doelgroep x, onderwerp y of probleem z. Bijvoorbeeld omdat er reacties van klanten op je website staan die behoren tot doelgroep x en/of te maken hebben met onderwerp y of probleem z.

Wat is jouw focus? En belangrijker nog: waar staat die?

Nooit meer mijn tips missen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Geen funnel.